2012.09.02.
15:29

Írta: zenevadasz

Katatonia - Dead End Kings

katatonia-Dead_End_Kings.jpgNos, itt van az Ősz (bárcsak itt lenne már), itt az aktuális északi szomorúság is.

Szerintem az előző, Night Is the New Day című album még kifejezetten erős volt, kicsivel "harapósabb" is, már ha lehet ilyet mondani eme elcsukló, az északi szélben önmagába dőlő zenéről. Persze kellett egy hangulat már az előző (sőt, inkább bármelyik) Katatonia albumhoz, a Dead Ends Kings pedig annyiban különbözik elődjétől, hogy még több (le)hangulat kell hozzá :)

Első hallgatásra feltűnt, hogy jóval egyhangúbb lett elődeinél, persze nem is feltétlen feladata a Katatonia legénységének, hogy valami különösen színes, netán vidám lemezt készítsen, hiszen tudjuk jól, mihez értenek - északi, melankólikus rock/metalhoz, ami azért általában sikerült is nekik, leginkább még pályájuk elején / közepén.

Egy-egy alkalommal beszivárognak szokatlanabb hangtani alakok (pl. Ambitions / Undo You), alapvetően több a billentyűs, és talán kevesebb a zúzós, ébresztő, szomor-mérges szakasz. Leginkább az első és az utolsó 2 számra kaptam fel a fejem a mélabúból.

Hasonlóvá vált a helyzet, mint pl. az Anathema esetében - ott is lemezről lemezre vérszegényebb a végeredmény.

Ha aztán ilyenhez lesz hangulatom, azért biztosan meghallgatom. Ímhol az album:

Szólj hozzá!

Címkék: Katatonia melancholic metal

2012.09.02.
14:21

Írta: zenevadasz

Dopethrone III.

Lassú, sötét, őrlő, akár egy pokol mélyén szántó traktor. Az Electric Wizard nevét szokás emlegetni velük kapcsolatban, aminek hatását talán maga a zenekar sem titkolja, ha már egyszer a nevét is egy Wizard albumról kapta.

Szóval itt a harmadik, ami most is pontosan arra vállalkozott, mint korábban - belassult mélysötét, harapós zenét játszani úgy, ahogy a nagykönyvben is megírták - még ha a zenei váz tekintetében nem is a legeredetibb, de legalább minőségi módon.

Mivel a Dopethrone is fellép a Bandcamp-en, a komplett III. lemez meghallgatható:

Szólj hozzá!

Címkék: zene Dopethrone Doom metal

2011.09.24.
11:55

Írta: zenevadasz

Vágtázó Codaszarvas - Csillaglovaglás

 Csillaglovaglás

A Vágtázó Csodaszarvas ott folytatja, ahol nem hagyta abba - Grandpierre Attila révén (révülésénél fogva :) a VHK-hoz hasonló intenzitású zenével, ahol a gitárok helyett népi hangszereket hallhatunk - méghozzá nem is keveset.

A Lángoló Gitárok jóvoltából pedig meg is hallgathatjuk az új, Csillaglovaglás című lemezük egyes szerzeményeit - plusz néhány koncertfelvételt / ritkaságot is.

Lovasnépek Élete - Vágtázó Csodaszarvas

Lovasnépek éneke (rövidített) by LG Soundcloud 05

Szólj hozzá!

Címkék: folk grandpierre attila vágtázó csodaszarvas népzene vhk csillaglovaglás

2011.09.24.
11:26

Írta: zenevadasz

Conjure One + Front Line Assembly koncert, A38

 Az idei volt a harmadik Front Line Assembly koncert, amin jelen voltam - természetesen most sem okoztak csalódást, ráadásul amellett, hogy pl. a Gun-al kezdtek, és további ipari / EBM alapvetésekkel szórakoztattak minket, még egy kis meglepetést is kaptunk tőlük - ugyanis a vendégként is jelen lévő Rhys Fulber (Conjure One) a FLA koncertjének ráadás-szekciójában beállt a billentyűk mögé, így eljátszottak együtt néhány közösen megírt '90-es évekbeli klasszikust. Nos, valahogy így nézett ez ki:

Liquid Separation (Millennium, 1994) Rhys Fulber-el az A38-on

Több fotó és videó: Front Line Assembly, Conjure One - A38

Szólj hozzá!

Címkék: koncert a38 industrial ebm electro industrial conjure one fla front line assembly rhys fulber

2011.08.09.
18:43

Írta: zenevadasz

Black Nail Cabaret - Fekete Zaj

A következő videón a Black Nail Cabaret Fekete Zajos fellépésének egy részlete látható, ahol jól megfigyelhető a kerítés másik oldalán kukkoló kirándulók kis csoportja - több, mint valószínű, hogy nemigen láttak még ilyet.

A (nagyon enyhén) gót + szintipop + Lady Gaga keverékeként is jellemezhető leánycsapatról készültek fotók is szép számmal - azok legalább nem remegnek: Black Nail Cabaret - Fekete Zaj 2011.

Szólj hozzá!

Címkék: szintipop goth lady gaga fekete zaj black nail cabaret fekete zaj 2011

2011.08.01.
19:37

Írta: zenevadasz

Fekete Zaj 2011 - harmadjára a Mátrában

Fekete Zaj 2011

FEKETE ZAJ 2011 - KONCERTFOTÓK ÉS VIDEÓK

Idén harmadjára lepik el Mátrafüred / Sástó 500 m magasságban fevő kempingjét a dark - gothic, stoner, black metal, experimentális rock vagy épp a rockabilly műfaj kedvelői. A Fekete Zaj szerény véleményünk szerint messze az ország legszínvonalasabb zenei fesztiválja, ahol immár három színpadról szól majd a zene, de a koncertek mellett egy kiállítás is lesz - Kocsis Eszter az új, sátras színpadon mutatja be műveit Kihalt Állatok Kertje címmel.

 

A fesztiválbérlet is rendkívül baráti áron kapható (igaz már drágább, mint pl. két hónappal ezelőtt, de még így is annyiba kerül, mint kb. fél nap mondjuk a Szigeten). Nem csak a jegyár baráti, hanem az eddigi Fekete Zaj fesztiválok  légköre is alapvetően az volt - és alighanem most sem lesz ez másképp.

A legnagyobb húzónév egyértelműen a norvég Ulver lesz, továbbá a Pozvakowski. vagy a viszonylag újnak számító Dereng (enyhe túlzással VHK / IHM kollaborációként is tekinthetünk rájuk) is igazi csemegének számítanak a magyar zenei életen belül. Az Anathema kapcsán ismerős Leafblade 2 koncertet is ad, és itt lesz a Woven Hand is, hogy immár sokadik alkalommal bemutassa hazánkban altcountry jellegű zenéjét. míg a Watch My Dying hosszú idő után itt lép fel újra két gitárral.

Egy kis ízelítő az idei fellépőkről:

  • Dereng, Leafblade, Yellow Spots + Voodoo Allen, Choice With No Voice: CSÜTÖRTÖK - 2011.08.04.
  • Ulver, Pozvakowski, Watch My Dyning, Negura Bunget, Corrodal, Virrasztók: PÉNTEK - - 2011.08.04.
  • Wovenhand, Lisa Cuthbert, Képzelt Város. MEMENTO MORI Nap: Hiteljugend, Entrópia Architektúra, Pornography (The Cure tribute)

Ajánló: a 2009-es és 2010-es Fekete Zaj fesztivál képes kivonata és a Fekete Zaj hivatalos oldala

Szólj hozzá!

Címkék: fesztivál woven hand sástó ulver watch my dying mátrafüred pozvakowski fekete zaj dereng leafblade

2011.07.31.
16:44

Írta: zenevadasz

Motörhead koncert 2011-ben is, most a Szigeten

MotörheadLemmy személye kiválóan igazolja, hogy az öreg rocker nem vén rocker - persze nem sok hozzá hasonló 60 év körüli frontember áll ilyen fitten a deszkákra (na jó, vannak azért páran, és a VHK Grandpierre Attilája szintén hasonló korú, és hát színpadi intenzitásban talán túl is szárnyalja Lemmyt).

A Motörhead és Lemmy eddigi pályafutásáról már több könyv és egy film is készült, a zenekar hatása pedig igen jelentősnek mondható, és közel sem csak egy stílusra korlátozódik - a metálosok és a punkok is egyaránt kedvelik, tulajdonképp mindkét műfaj megjelenik a korongokon. Hazánkban többek között a Tankcsapda hordozza a Motörhead stílusjegyeit, de a Bomber zenekar neve is elég egyértelműen takarja Lemmyék hatását.

Szóval a tavalyi Hegyaljás Motörhead koncert után egy évvel ismét itt vannak - 2011-ben azonban nem a Tokaji borok hazájába, hanem Budapestre, azon belül is a Sziget Fesztiválra látogat a mindeközben The Wörld Is Yours címmel egy kiváló lemezt is is megjelentető "veterán" rock & roll csapat, hogy ismét megmutassák, hogy is kell ezt a műfajt sallangmentesen, lazán, de erőteljesen nyomni.

Motörhead koncert, Sziget Fesztivál: 2011. augusztus 10. - 20:30 - Rock - Metal Nagyszínpad

Szomorú aktualitás: nemrég távozott az élők közül (61 évesen) Michael “Würzel” Burston, a Motörhead egyik korábbi gitárosa.

Videós ízelítő - Motörhead - The Wörld Is Yours turné 2011.

Motörhead Tour 2011 - The World Is Yours from gustavovara.

Szólj hozzá!

Címkék: sziget rock and roll motörhead lemmy

2011.07.31.
16:17

Írta: zenevadasz

Volkova Sisters - Venus Robot

Volkova SistersAzért összességében elmondható, hogy valamelyest felpezsdült a hazai zenei élet egy ideje - a Volkova Sisters kétségkívül a színvonalas újabb produkciók sorát erősíti éteri és finoman borongós zenéjével. Ízelítőül álljon itt egy szerzemény a mellesleg ingyen letölthető Venus Robot című kislemezükről - ami egy "EP-sorozat", jelen kiadvány pedig már annak is a második része.

Élőben legközelebb a mátrafüredi Fekete Zaj fesztiválon láthatjuk őket augusztus 4-én este tízkor, de a Szigeten is fellépnek, és ha valaki szeret utazni, szeptember 11-én Londonban is megnézheti őket.

Volkova Sisters : Venus Robot 2 EP

Black Mountain

Volkova Sisters : Venus Robot 2 EP : 01 Black Mountain by volkovasisters

Volkova Sisters hivatalos weboldal

Szólj hozzá!

Címkék: zene volkova sisters

süti beállítások módosítása