Zeneblog és zeneszemle

Zenevadászat

Zenevadászat

Yawning Man - Live at Giant Rock (2020. legjobb zenéi)

Karantén helyett koncertfilm a sivatagból

2020. december 31. - zenevadasz

A Yawning Man a karanténkorszakban azt tette, amit születésekor: koncertezett a sivatagban - igaz, ezúttal közönség nélkül zajlott az aggregátor-party. Maga a koncert egyben teljesen új zenei anyagot is jelent - annyi a különbség, hogy ez most nem stúdió album, hanem sivatag album :-)

Történelmi gyökerek

A dél-kaliforniai sivatag emblematikus, hiszen itt (és Palm Desert elhagyatott nudistastrandjánál) született a desert rock műfaj, amit később stoner-ként ismertünk meg, amikor a Kyuss és a Queens of the Stone Age hírét vitte. Ők is itt kezdték, 1986 körül nagy kedvencük volt az Across the River nevű zenekar, akik amúgy punk hatásokkal indultak, ahogy a környéken szinte mindenki, zömében feldolgozásokat játszottak, majd Mario Lalliéknak egyre szaporodtak a saját számaik. A meglévő csapathoz csatlakozott Gary Arce gitáros, és innentől Yawning Man néven zenéltek tovább. A 90-es években A Sort of Quartet folytatta a formabontást némileg más vizeken, kissé jazz-be mártva, majd a 2000-es évek elején visszatértek közel eredeti felállásban, viszont minden eddiginél szebb, szabadabb és különlegesebb instrumentális zenével, ami a dinamikát sem nélkülözi - ráadásul minden retrózás nélkül. 

Hazánk fogékonyabb füleinek is játszottak már párszor (igaz, sokat kellett várni az első koncertre), és élmény volt minden fellépésük mind zeneileg, mind a zenekar tagjainak igen barátságos hozzáállása tekintetében. Anno sok évet kihagytak a stúdiózással, ezt azonban bőven bepótolták, kb. 2015 óta folyamatosan érkeznek az albumok, és szinte megállás nélkül turnéznak. Ha épp nem, akkor a Palm Desert-i gyökerű, vagy zeneileg rokon barátaikkal más formációkban rántanak fel egy-egy lemezt (most épp a Big Scenic Nowhere és a Yawning Sons új albuma  következik.) Az aktív koncertezésnek az lett az eredménye, hogy legutóbbi, Macedonian Lines című albumuk anyagát az előző turnén alakították, élőben, szinte jammelve, a harmadik budapesti koncertjükön is ennek lehettünk részesei. De senki ne valami uncsi, "öncélúan" maszturbálós improvizálásra gondoljon, mert minden szerzeménynek kiforrott tengelye van, a hangulat - ami zenéjük legnagyobb ereje - pedig mindent visz. 

Tömören ezek voltak az előzményei a covid-korszakban megjelenő új albumnak, ami egy 52 perces jam, és egyben film is, ami DVD-n rendelhető tőlük, de nyilván fellelhető az internet bugyraiban is. Tudtommal a Plastic Cactus-nál rendelés esetén is ők kapják meg a pénzt. (Javallom, hogy aki megteheti, inkább vásárolja meg ezt, mintsem zenekaros maszkokból kelljen aprópénzt gyűjtögetniük eme koncertek híján lévő időkben. Bár olyanjuk is van, és a nevükből kifolyólag még vicces is. Bandcamp-en egyes péntekeken a bevétel kizárólag a zenészeké, nem sápol le úgy a már eleve korrektebb rendszer, mint a legtöbb stream, stb. szolgáltató gigacégnél.)

Az élő albumot kísérő szövegben megemlítik, hogy a Pink Floyd "Live in Pompei" albumának szellemében készült, a zenét drámai tájképek kíséretében tálalva. Nos, ebben ismét űttörőek lettek, ugyanis több desert / stoner rock zenekar követi ezt a példát, legalább 4-5 csapat Mojave sivatagban készült koncertje jelenik meg a közeljövőben a Heavy Psych kiadónál, köztük a Stöner nevezetű is, ami Brant Bjork és Nick Oliveri egyik formációja. Gondolom, nem kell bemutatni a bácsikat. 

A zenekar üzenete:

”AN EPIC SONIC AND SCENIC PORTRAIT” Intimately and beautifully captured in the environment that inspires Yawning Man’s spacious, expansive and cinematic music. Filmed live May 18th, 2020 in the visually stunning, mysterious landscape of ”Giant Rock” in Southern California. Yawning Man’s timely expression during the age of “social distancing. No audience, just the band performing their sonic meditations in the rugged beauty of the Mojave Desert.

Live At Giant Rock (2020) by: Gary Arce, Mario Lalli, Bill Stinson.

A bejegyzés trackback címe:

https://zenevadaszat.blog.hu/api/trackback/id/tr3916429890

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása