Zeneblog és zeneszemle

Zenevadászat

Zenevadászat

Vágtázó Csodaszarvas 2022. karácsonyi / napfordulós koncert

Mindig nagy élmény egy ünnepi Vágtázás, de most...

2022. december 24. - zenevadasz

Régi hagyománya van a Vágtázó Csodaszarvas Téli Napfordulós / karácsonyi (kinek milyen fogalom áll közelebb) koncertjeinek, jómagam is több alkalommal voltam már, zömmel nagy térben.

A 2022-es nagykoncert azonban egy - hozzájuk képest - meglepően kis férőhelyen és létszámmal történt, ha jól emlékszem, 180 helyre volt limitálva az új Dürer kert belső tere.

De ha valaki azt gondolná, hogy ez a látszólagos korlát problémát okozott a Szarvasoknak, nagyot téved, mert az az energia, ami rájuk jellemző, kisebb helyen is kiválóan érvényesül. Vagy akár még jobban?

vcssz_kriszta_geza_dsc_7615.jpg

VCSSZ DSC 7601

Szerintem - az egyik legerősebb, tömörebb, energikusabb koncertjüket láthattuk, amit valaha is adtak. (Igaz, sokan a korlátozott létszám miatt nem tudtak részt venni ebben az élményben... én szerencsésnek mondhatom magam, és köszönet is illeti őket ezért!)

Nagyjából 2007 óta számtalanszor vettem részt Vágtázó Csodaszarvas, Vágtázó Életerő, VHK koncerteken (utóbbiból korábban is, de most maradjunk a Szarvasoknál, ha az átfedések egyértelműek is.)

Láttam őket többször az A38-on, vagy a régi Dürer szabadterén, emellett kinn, a szabadban, pl. Bösztörpusztán, a Kiskunság szívében is 2 alkalommal.

Nos, minden fellépésük jó, és energikus, mert a koncepció, a valódi Hungarikumnak tekinthető zene (igen, ez tényleg az!), a kiváló zenészek (akár 11-en is a színpadon), és Grandpierre Atilla, a maximálisan karizmatikus frontember sosem a langyosvizek martján lubickál.

vcssz_grandpierre-atilla_kriszta_dsc_7625.jpg

VCSSZ 2022-12-18-DSC 7550

Eddig a kunsági napnyugtás koncertek vitték nálam a prímet, bár ez szubjektív is, mert a szabad teret, Természetet jobban szeretem a koncerthelyeknél, de ez a 2022-es nagykoncert intenzitásban, belső erőben, összhangzásban talán felül is múlta azokat. Persze összehasonlítani nehéz és értelmetlen, akkor mondjuk úgy, hogy a városi koncertjeik talán legerősebbike volt.

Kisebb tér, kicsit más, tömörebb, "együtt szólóbb" hangzás (szerintem fantasztikus volt), elképesztő energiák - s amiről soha ne feledkezzünk meg: rendkívül lelkes és aktív közönség jellemezte ezt az estet, a közönség részéről időnként olyan pogo/örömtánc érkezett, amit inkább a VHK koncertjeiről ismerek, de természetesen pozitív volt mindenki, mosolygások, pacsik, ölelések, puszik formájában indult útjára a "szeretet-energia", akár egy jókora fricskának is mondhatjuk ezt az elmúlt évek tudatilag ember-elidegenítő-hadjáratával szemben :-)
A kisebb tér azonban belülről Óriásivá nőtt!

Ha már felhoztam, hogy az intenzitás terén volt átfedés a VHK-koncerteken megélt élményekkel, nekem sokszor az volt az érzésem, mintha a két formáció összeforrt volna, pedig itt nincs elektromos gitár, torzított basszus, maximum egy nagyon intenzív dobjáték, de a hangszerelésnek a rock / punk alapokhoz semmi köze se volt.

Hegedű, koboz, duda, tárogató viszont bőven. Számtalan népzenei alap, Itthonról és keletebbről, a valóban Végtelen Ázsiából.

Zenei oldalról természetesen klasszikus VHK szerzemények most is műsoron voltak, de mindig fontos repertoárja volt a Szarvasoknak pl. az Aláírhatatlan történelem, vagy a Hunok csatája.

Azonban nem a konkrét számok, hanem a hangulat- és érzésvilág, a csillagos éghez fogható végtelenség, az őserő volt az igazi kapocs, és az a fajta eksztatikus hangulat, ami szinte révülésbe viszi a résztvevőket. Aki volt már bármelyik Vágtázón, és megvan hozzá a nyitottsága, tudja, miről beszélek :-)

Ez az egész "zenei lakodalom" egy olyan csodás egységbe forrt, amire még sokáig fogok emlékezni - maguk a Zenészek egyébként önmagukban is fantasztikusak, mind kiemelkedők a saját hangszereiken (saját formációikban is), és mindig érezhető volt, hogy ezt nem veszik félvállról.

Itt, ebben a kisebb térben meglátásom szerint sokkal jobban kibontakozott az a zabolátlan őserő, ami kevesek sajátja. Bármilyen műfajról is legyen szó.

Meggyőződésem, hogy ez az őserő mindenkit át is járt - elég volt párszor hátrapillantanom, vagy körbenéznem társaimra, azonnal lejött. Igaz, közben a műsor jelentős részét rögzítettem, de ez esetben a felvételek készítése abszolút nem vont ki az energikus előadásból.

Próbálok még pár jó kifejezést találni, ami jellemzi a "Vágtázó-életérzést", de nem könnyű, mert még egy ilyen Zene nincs a világon (ha bárkinek eszébe jut valami jó hasonlat, örömmel várjuk hozzászólásokban), azonban, ha már rögzítettem ezt az ünnepet, az alábbiakban megtekinthetitek, átélhetitek, aki pedig nem volt jelen, talán kis pótlékot is jelent ez a pár felvétel.

Igaz, nem profi videokamerákkal rögzítettem, de a hangulat megörökítését megpróbáltam, mint már annyiszor az elmúlt kb. 17 évben.

Amit még érdemes megjegyezni: több új szerzemény is elhangzott, engem személy szerint mind megfogott, a kezdeteknél a Varázslatos Vágtázás egy igazán eksztatikus szerzemény (ismét felhozom a VHK-párhuzamot, vagy inkább huzatot, húz-atot, de mint megtudtam, részben improvizatív szerzeményről van szó - magam részéről reménykedem, sok hasonló születik még), s ha némi analógiát vonhatunk a sámánsággal, ami nem áll távol ettől az egyedi műfajtól, itt ez a párhuzam azt hiszem, érvényesült, roppant révülős szerzeményről van szó, de a később sorra kerülő Vágtázó lovak csatája sem marad el minőségben - bár azt hiszem, a közönség rendesen aláírta ezt :-)

Ha pedig már szóba került a közönség: ki kell emelni, hogy határozottan jó volt (ez alapvetően jellemző), a népzene-kedvelőktől a punk-fizimiskájú és "alter" arcokig, fiataloktól az érettebb korosztályokig mindenkit felszabadultnak és oldottnak láttam - legalábbis magam körül :-) Sznoboskodós, túltolt-egós jelleget nem tapasztaltam senkinél, dehát ha van az a zene, ami még a legmerevebb embert is feloldhatja, az pontosan ez!

Belegondoltam, milyen lehet egy ilyen koncert lóhátról száguldva, de a fantázia teret ad neki, és utóbbiból nincs hiány a Vágtázó Csodaszarvasnál, ahogy az ősi és mai kor közti kapcsolat közt is hidat képeznek, nem is akárhogy. Tulajdonképp Eurázsia kortalan zenéje ez, a Kárpátok gyűrűiben összefonódva, organikusan, szabadon, kiváló zenészektől, akiknél érezhető a tisztelet a régi korok, őseink zenéje felé - is, mert közben azért mégis mai Alkotók.

Ha össze kéne foglalni, a legjobb kifejezés talán a szabadság!

Végül még egy kis képanyag, már amit a manuális fókuszom elbírt a régi objektívekkel, melyek a vágtázó sebességet nehezebben követték le.

vcssz-kriszta-atilla_dsc_7617.jpg

vcssz_detti_dsc_7633.jpg

vcssz_kriszta_fabri-csalad_dsc_7654.jpg

vcssz_kriszta_geza_atilla_dsc_7614.jpg

vcsz_atilla_dsc_7627.jpg

Boldog Karacsunt, Karácsonyt, Napfordulót kívánunk!

Hej! :-)

A bejegyzés trackback címe:

https://zenevadaszat.blog.hu/api/trackback/id/tr7918009980

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása